Společnost se zabývá dodávkou, instalací a servisem laboratorních přístrojů k analýze kvality mléka (mléčných složek, počtu SB a bakterií) mateřské firmy Bentley Instruments Inc. (USA) na principu infračervené spektroskopie a laserové průtokové cytometrie (tuto metodu uvedla do oboru). Dále nabízí vysokorychlostní analyzátory močoviny v mléce. Exkluzivně zastupuje na českém a slovenském trhu firmu Don Whitley Scientific.
Bentley Czech s.r.o. je kromě oblasti laboratorních přístrojů svou činností zaměřena na prodej, servis a poradenství v oblasti zemědělské prvovýroby.
ČMSCH a.s., odbor laboratoří má ve dvou akreditovaných zkušebních laboratořích dostatečné kapacitní (přístrojové i personální) vybavení pro zvládnutí zvýšeného počtu analýz mléka, které možno v souvislosti s plněním úkolu očekávat. Zkušenosti s postupným zaváděním elektronického zpracování výsledků analýz dávají dobré předpoklady pro další rozvíjení této činnosti. Odborná kvalita (a počet) zaměstnanců zaručuje případnou zastupitelnost při řešení jednotlivých cílů úkolu.
Pracoviště genetiky živočichů na MENDELU v Brně zahrnuje i akreditovanou laboratoř podle ČN/EU 17025 na analýzy DNA. Řeší granty a projekty GAČR a MZe ČR ( 6x ukončené). Tým pracoviště genetiky (Laboratoř agrogenomiky) má oceňované know-how z aplikovaného VaV v molekulární genetice a transferu výsledků odborné veřejnosti a do chovatelské praxe.
Řešitelský tým VUM s.r.o. tvoří zkušení pracovníci v oblasti mlékárenského vývoje a výzkumu. Bohaté a dlouhodobé zkušenosti mají s problematikou kvality syrového kravského mléka. Dlouhodobě se zabývají referenční činností pro laboratoře pro zkoušení syrového mléka v ČR a poradenskou činností pro zajištění kvality parametrů mléka se zvláštním zaměřením na problematiku mastitidní situace a počtem somatických buněk v syrovém mléce. Mají pro tuto oblast dostatečné laboratorní zázemí a rovněž úzké vazby na prvovýrobce mléka, SVS, výzkumná pracoviště a státní i komerční laboratoře. Dále se zabývají využitím bakterií mléčného kvašení v různých oblastech zemědělsko-potravinářského průmyslu a rovněž aplikací a komercionalizací získaných znalostí, metodik, pracovních postupů a nových výrobků prostřednictvím poskytování licencí k užitným vzorům, ověřených technologií.
Členem řešitelského týmu je Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc., vědecký pracovník, absolvent Vysoké školy zemědělské v Brně (obor provoz a ekonomika zemědělství), zaměstnán ve Výzkumném ústavu pro chov skotu v Rapotíně, na Ministerstvu zemědělství ČR (Odbor evropské integrace), v Českomoravské společnosti chovatelů, a.s., Hradištko a od roku 1999 ve VÚŽV, v.v.i., Praha -Uhříněves. Specializace: ekonomika chovu skotu a prasat a zemědělská politika EU.
Řešitelský tým VÚVeL tvoří tři odborní pracovníci výzkumu oddělení Bezpečnost potravin a krmiv, jejichž profesní zaměření zahrnuje mikrobiologii, technologii potravin, mikrobiologickou bezpečnost potravin, včetně studia antibiotické rezistence mikroorganismů. RNDr. Vladimír Babák je odborníkem na statistické zpracování dosažených výsledků. Členové týmu mají zkušenosti s řešením projektů zejména v oblasti bezpečnosti potravin a zdraví zvířat.